TRINAESTA VAJARSKA KOLONIJA NA OBALI REKE KARAŠ U JASENOVU

Vajarska kolonija Jasenovo 1

Selo Jasenovo nalazi se na 12 kilometara od Bele Crkve, na obali reke Karaš, a ime je dobilo po vrsti drveta – jasenu. Za simbole grba sela uzeto je drvo jasena i vila, koja je po predanju živela u jasenovim šumama i čuvala selo. Osim po prelepoj prirodi, ovo selo je naširoko poznato i po vajarskoj koloniji, ali i parku skulptura na otvorenom.

U neposrednoj blizini protiče reka Karaš koja izvire u Rumuniji i koja, iako teče kroz ravničarske predele, vrlo je brza i specifična. Specifičnost joj daju i slapovi (gatovi) koji ovom prostoru pružaju autentičnost i atraktivnost. Upravo to je velikim entuzijazmom pojedinaca, pre svega Srpka Savića, pretvoreno u lepo uređen ambijent koji pruža pravi odmor i opuštanje. Pored sportskih terena, kampa, plaže, tu je i park skulptura koji se svake godine proširuje zahvaljujući vajarskoj koloniji koja je ove godine održana od 4. do 12. avgusta.

Vajarska kolonija Jasenovo 2

Trinaesta vajarska kolonije okupila je sedam umetnika koji su svoja dela u drvetu stvarili u hladovini šume, tik uz slapove Karaša, a ceo ambijent pružio im im je dodatni izazov i motivaciju u svom umetničkom izrazu.

Umetnici iz Srbije – Ružica Španović, Strahinja Sušić, Tatjana Karavelić i Olivera Vranić kao i umetnici iz inostranstva Melita Todorović (Nemačka), Kenji Endo (Japan) i prof. Uroš Ušćebrka (Meksiko), izbrani su od strane selektora kolonije, profesora Slobodana Baneta Savića.

Tokom 13 godina kolonije stvoreno je preko 100 vajarskih dela, a polovina od njih izložena je u parku skulptura, koji je najveći park skulptura od drveta na otvorenom ne samo u Srbiji već i u celom regionu.

Ostavite odgovor