OBELEŽEN DAN MLADIH U BELOJ CRKVI

Međunarodni dan mladih – 12. avgust, prvi put je obeležen 2000. godine. Ustanovljen je odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, s ciljem da se skrene pažnja na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika i studenata.

Dan mladih je zamišljen kao dan kada je pažnja usmerena na probleme mladih širom sveta i kada se ukazuje na promene koje mladi čine u životu svoje zajednice, a u Srbiji se obeležava od 2007. godine, kada je osnovano Ministarstvo omladine i sporta. Ovogodišnja tema na globalnom nivou je „Bezbedni prostori za mlade“.

Sistemska briga o mladima, kakva je prepoznata Nacionalnom strategijom za mlade za period od 2015. do 2025. godine, podrazumeva niz standarda i mehanizama koji treba da postoje na lokalnom, pokrajinskom i nacionalnom nivou.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih, Kancelarija za mlade opštine Bela Crkva, Sportski savez opštine i Centra za Kulturu „Bela Crkva“, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, u cilju podsticanja zdravog stila života organizovali su turnir u basketu „3 na 3“ na košarkaškom terenu u Železničkom parku.

Kancelarija za mlade Opštine Bela Crkva uz pomoć Radne grupe za izradu Lokalnog akcionog plana za mlade, definisala je strateške ciljeve u daljem razvoju omladinske politike opštine Bela Crkva, a to su:

  • unapređenje rada Kancelarije za mlade i jačanje saradnje sa drugim akterima lokalne omladinske politike;
  • razvoj usluga u lokalnoj zajednici namenjenih unapređenju položaja mladih (podsticaj zapošljavanja mladih, unapređenje zdravlja mladih, unapređenje bezbednosti mladih, podrška mladim talentima, podsticaj razvoja volonterizma, inkluzija mladih iz osetljivih grupa i smanjenje svih oblika diskriminacije među mladima, bolja informisanost mladih, veća i raznovrsnija ponuda kulturno-zabavnih sadržaja za mlade i stvaranje uslova za razvoj njihovih kreativnih potencijala i promocija održivog razvoja i zaštita životne sredine)
  • unapređivanje lokalne omladinske politike kroz uspostavljanje i razvoj saradnje sa drugim akterima na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Kordinatorka Kancelarije za mlade opštine Bela Crkva Milica Knežević, rekla je da su do sada potpisana 4 Memoranduma o saradnji, da je organizovan kurs stranog jezika, kao i kurs brzog čitanja.

„Organizovali smo kreativne radionice sa Belocrkvanskim udruženjem kreativaca „Mustre“ i sa udruženjem „Vredne ruke Bele Crkve“ – učestvovali smo u organizaciji „Belocrkvanskog karnevala“ i manifestacije „Noć muzeja 2018“, kao i organizaciji akcije „Sat za našu planetu 2018“. Aktivno učestvujemo u organizaciji manifestacije „Leto u parku“ i evo sada organizovali smo i turnir u basketu „3 na 3″ za Dan mladih, 12. avgust.“ – istakla je Milica Knežević.

Ostavite odgovor