MURALI U BELOJ CRKVI

Oslikavanje murala u Beloj Crkvi postao je način da se dodatno upotpuni turistička ponuda, dok se istovremeno i oplemenjuje sam prostor.

Protekla godine francuska Street art umetnica KASHINK, u okviru projekta Street art rezidenture, napravila je turneju po Srbiji i u nekoliko gradova ostavila svoje umetničke radove. Jedan od tih gradova je i Bela Crkva, gde je u na zidu u Železničkom parku oslikala mural, inspirisana stihovima Vaska Pope „Očiju tvojih da nije…“ i istorijom ove vojvođanske varoši.

Prvi murali u Beloj Crkvi nastali su 2013. godine, u okviru međunarodne umetničke akcije „Agora“, kada su oslikani zidovi u blizini železničke stanice i u prostoru nekadašnje fabrike nameštaja „Pobeda“, rekao je član opštinskog veća zadužen za turizam i kulturu Ljupče Stanković.

U toku jula meseca fasada Doma izviđača ukrašena je motivima prirode. Ovaj mural, nastao po ideji akademske slikarke Tereze Stamenković, radili su zajedno učenici iz Bele Crkve sa svojim vršnjacima iz internacionalne gimnazije Townshend iz češkog grada Hluboka.

Na zidu Belocrkvanske gimnazije i ekonomske škole nalaze se likovi Mihajla Pupina, Jovana Sterije Popovića, Vaska Pope, Paje Jovanovića i Mileve Marić. Ovaj mural radili su učenici sa profesorom likovne umetnosti, akademskim slikarom Nenadom Bračićem.

Poslednji u nizu je mural koji je oslikala akadamska slikarka Tereza Stamenković, a nalazi na zidu uz stazu koja vodi ka vidikovcu „Tri krsta“.

„Radovi na muralu su u početku išli dosta brzo, a nakon toga mi je bilo potrebno više vremena da sagledam celu kompoziciju, nego za samo oslikavanje. U početku sam uradila četiri uzorka, u pitanju je ulje na platnu – panorama Bele Crkve i očekujem da reprodukciju tih radova vidimo na putokazima ka vidikovcu. Kao predloške sam koristila i fotografije Bele Crkve, a dosta vremena sam provela i na samom vidikovcu, da bih što bolje osetila prostor“ – rekla je akademska slikarka Tereza Stamenković.

Meštani Bele Crkve koji su čuli za novi mural na putu za vidikovac „Tri krsta“, dolaze da vide panoramu Bele Crkve, kažu da mural izgleda impozantno i ne kriju svoje oduševljenje prikazom izvanrednog pogleda koji se pruža sa ovog vidikovca.

Disclaimer Footer Bela Crkva

Ostavite odgovor