POLJOPRIVREDA U BELOJ CRKVI – PRIMERI DOBRE PRAKSE: PIK „JUŽNI BANAT“ – 2. DEO (VIDEO)

pik juzni banat

Jedan od vodećih privrednih subjekata u Beloj Crkvi je poljoprivredno-industrijski kombinat „Južni Banat“. Poznat u celoj Srbiji, ali i u svetu po proizvodnji jabuke, ovaj poljoprivredni gigant i nakon privatizacije nastavlja veoma uspešno poslovanje, konstantnim usavršavanjem i implementacijom najnovijih tehnologija i trendova u poljoprivredi, i na taj način predstavlja primer dobre prakse za sve voćare u Srbiji.

U proizvodnom sistemu PIK „Južni Banat“ nalazi se najsavremenija mašina za predklasiranje jabuke „Maf Roda“ koja ima kapacitet od 10t/h kao i mašina za klasiranje „Aweta“ kapaciteta 5t/h. Pored toga, tu je i mašina za pakovanje jabuke koja ima dve linije, kapaciteta 4-6 t/h po liniji. Ceo proces je u potpunosti automatizovan tako da se ambalaža spušta toboganima sa galerije direktno na mašinu. Potom ambalaža prolazi sredinom mašine između radnika koji samo pakuju, dok robot sam uzima prazne palete, a paletizator pakuje punu ambalažu na paletu. Nakon ovoga, šatl prevozi punu paletu do strepera, gde se obavljanja postavka ivičnjaka i vezivanje PVC trakom i paleta je spremna za utovar.

PIK „Južni Banat“ poseduje i dve hladnjače zapremine 12.000 tona i 1200 vagona. Nova hladnjaču „Agromarket“ kapaciteta 6000 tona sadrži 21 komoru sa ULO i DCA atmosferom i 2 regalne komore za gotovu robu. Zahvaljujući instaliranim kapacitetima hladnjača, omogućeni su kvalitetan prijem, skladištenje i čuvanje plodova.

Ostavite odgovor