POLJOPRIVREDA U BELOJ CRKVI – PRIMERI DOBRE PRAKSE: PIK „JUŽNI BANAT“ – 1. DEO (VIDEO)

PIK Južni Banat

Jedan od vodećih privrednih subjekata u Beloj Crkvi je poljoprivredno-industrijski kombinat „Južni Banat“. Poznat u celoj Srbiji, ali i u svetu po proizvodnji jabuke, ovaj poljoprivredni gigant i nakon privatizacije nastavlja veoma uspešno poslovanje, konstantnim usavršavanjem i implementacijom najnovijih tehnologija i trendova u poljoprivredi, i na taj način predstavlja primer dobre prakse za sve voćare u Srbiji.

Tokom poslednje decenije ovaj voćarski kombinat uspeo je da zahvaljujući strategiji usvojenoj od strane menadžmenta kompanije, koju sprovode vrsni inženjeri kombinata povrati ugled i dostigne slavu koja je ovu regiju pratila još u vreme Austrougarske, kada je grožđe, vino i voće bilo traženo širom cele monarhije, ali i perioda bivše Jugoslavije, kada je, pored snabdevanja domaćeg tržišta, počeo i izvoz za tadašnji Sovjetski Savez.

Jabuka je simbol Južnog Banata, njegove plodnosti i prirodnih lepota. U ovom kombinatu na 210 hektara raste čak 7 najrazličitijih sorti jabuke, ali nisu samo njeni sočni plodovi ono što krasi ove plantaže. Breskve i nektarine pokrivaju 50 hektara zemlje, a zasadi vinove loze prostiru se na 35 hektara Zlatnog brega. Vrhunskim merama uzgoja i pažljivom selekcijom, iz voćnjaka PIK „Južni Banat“ u svet se šalju najlepši voćni ukusi.

Od perioda privatizacije 2003. godine, matična kompanija Agromarket investira u osvajanje novih tehnologija, podizanje višegodišnjih zasada jabuka, breskve, nektarine i vinove loze ali pre svega u usavršavanje kadrova. Kao uzori, poslužile se su najuspešnije regije u Evropi kakvi su Južni Tirol (Sud Tirol) u proizvodnji jabuka, regija Ćezene (Cesene) u proizvodnji breskve i nektarine, kao i Pulja (Puglia) u proizvodnji stonog grožđa.

O poslovanju ove kompanije, zasadima i novinama u voćarstvu i skladištenju voća, ali i o stanju poljoprivrede u našem regionu, razgovarali smo sa direktorom PIK „Južni Banat“ Goranom Zabrkićem.

Ostavite odgovor