ODRŽAN FESTIVAL „LEPOTA RAZLIČITOSTI“

Festival-Lepota-Razlicitosti-2018-naslovna

U organizaciji udruženja „Češka Beseda Kruščica“ i Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine od 13. do 15. jula održan  je šesti  po redu internacionalni i multikulturalni festival „Lepota Različitosti“.

U petak, 13. jula, „Belocrkvanske mažoretkinje“, folklorne sekcije KUD „Češka Beseda Kruščica“, „Češka Beseda Bela Crkva“, KUD „Vukomir Vidić – Uča“ iz Kusića i KUD „Đorđe Maletić“ iz Jasenova prodefilovale su centrom Bele Crkve, a nakon toga u Gradskom parku mnogobrojna publika uživala je u srpskoj i češkoj narodnoj igri i pesmi.

Festival je zvanično otvorio predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević, izražavajući svoje zadovoljstvo što je od ove godine festival uvršten u manifestacije od značaja za Opštinu Bela Crkva.

Publika je uživala u nastupu muzičke grupe „Cimbalova muzika Valaško“ iz Češke Republike, iz mesta Valaške Meziriči.

Drugog dana festivala koji je odžan u Kruščici nastupila su pevačka društva i muzičke sekcije, dok je publika uživala u srpskoj, češkoj, rumunskoj i slovačkoj narodnoj pesmi.

Na samom početku nastupio je duvački orkestar KUD „Đorđe Kožbuk“ iz Grebenca, nakon toga pevačka sekcija „Češke Besede Bela Crkva“, ženska pevačka sekcija Kulturnog centra „Mihail Bablinka“ iz Padine, Hor OŠ „Sava Munćan“ iz Kruščice, Dečiji hor „Poco a poco“ iz Rešice (Rumunija), kao i pevačko društvo „Istok 10“ iz Vršca.  Svoju pesmu „Razgovor sa ravnicom“ izvela je pesnikinja Verica Preda, koja je rođena u Kruščici, a trenutno živi i stvara u Vršcu.

Festival Lepota razlicitosti 2018 subota

Na samom kraju, nastupili su gosti iz Češke „Cimbalova muzika Valaško“ sa valaškim narodnim, slovačim i moravskim pesmama. Ovaj orkestar izvodi polke, valcere i  čardaše. Muzičari sviraju na različitim instrumentima: violini, kontrabasu, klarinetu, violi, kao i na nezaobilaznom nacionalnom instrumentu – cimbalu. Šef orkestra je Vojteh Gerla, a gost u programu bila je solistkinja Marta Santovjakova – Gerlikova.

Najveći broj učesnika i publike okupio se trećeg dana festivala, u nedelju, 15. jula u Kruščici.

Učenici OŠ „Sava Munćan“ izveli su dve koreografije – prva, koja predstavlja spoj folklora i savremenog plesa bila je deo programa koji su učenici izveli u Republici Češkoj na manifestaciji održanoj povodom „Evropskog dana deteta“.

Festival Lepota razlicitosti 2018 nedelja

Druga koreografija koju su izveli učenici OŠ „Sava Munćan“ je koreografija iz predstave „Kapetan Džon Piplfoks“ Duška Radovića.

Folkorne sekcije „Češke Besede Kruščica“ i „Češke Besede Bela Crkva“ nastupile su sa srpskim i češkim igrama, KUD „Kantakuzina“ iz Smedereva prikazao je grčke igre dok je slovačke igre predstavio dečiji folkorni ansambl Osnove škole „Maršal Tito“ iz Padine. Dom kulture „Debeljača“ i folklorni ansambl „Perdilo“ izveli su koreografiju sa igrama iz različitih podneblja Mađarske. Posebnu pažnju privukla su deca iz sela Voluja, poznata po igranju kola na štulama. Vrlo su spretni i u ostalim igrama iz raznih delova Srbije. Ipak, najviše igraju vlaške igre, čime čuvaju tradiciju svojih predaka.

Česi koji žive u jedinom češkom selu u Rumuniji, Gerniku, uvek su se trudili da održe folkor i narodne običaje, jer muzika i igra kod njih imaju jako dugu tradiciju. Tu svoju tradiciju i umeće prikazali su i nastupom u Kruščici. Posle njih je nastupio i KUD „Vuk Karadžić“ iz Plandišta, koji je izazvao oduševljenje publike, jer su svojom uigranošću i entuzijazmom pokazali zbog čega su jedni od najboljih folkloraša u Vojvodini. Gosti is Ostrova, KUD „Ostrovo“, takođe su nastupili na festivalu i pobrali simpatije prisutnih.

Gosti iz Češke Republike, Folklorno društvo „Seniori – Šumpek“ igraju i pevaju svuda gde ljudima donose radost, a svojim primerom pokazali su kako se pozne godine nisu prepreka da se bude aktivan i da igra ne poznaje ni granice ni godine.

Nakon dodele zahvalnica svima koji su pomogli Festival, učesnici su zaigrali zajedničko kolo i na taj način jos jednom, upleteni u različitom nošnjama, pokazali kolika je lepota različitosti koju ovaj Festival promoviše na najbolji mogući način.

Festival Lepota razlicitosti 2018 grupna

Ostavite odgovor