Maja Rakovic: Radio ima važnu ulogu u životima svih nas

Maja Rakovic

Svetski dan radija obeležava se danas širom sveta, a Srbija ovaj datum dočekuje sa 280 radio-stanica sa dozvolama za rad, podatak je REM-a.

Istraživanja slušanosti, koja su tokom prošle godine rađena u svetu, pokazala su da građani imaju poverenje u ovaj medij i da uprkos novim tehnologijama slušanost radija u Americi i zapadnoj Evropi raste. Kada je reč o našoj zemlji, predsednica jedinog Udruženja radio-stanica RAB Srbija Maja Rakovic, koja je i vlasnica beogradskog Naxi radija izjavila je da naše radio-stanice spremno prihvataju sve ono što donose moderne tehnologije i savremeno doba, pa tako popularnost radija i u Srbiji raste.

„Svetski radijski formati, najsavremeniji softveri i moderna tehnika za emitovanje programa naša su sadašnjost. Srećna sam što svi prepoznaju potencijal radija i što je ovo medij koji ima mogućnost da raste još više“ – kaže Maja Rakovic.

Ona podseća da  radio nije, kako se prognoziralo, ugrozila pojava televizije ili interneta, te je u tome njegova snaga.

„Istraživanja pokazuju da danas ljudi slušaju radio više nego ikada, zahvaljujući pametnim telefonima i brojnim striming aplikacijama. Kao predsednica reprezentativnog radijskog udruženja RAB Srbija uvek iskoristim priliku da ljudima i svim poslovnim saradnicima skrenem pažnju na to koliko važnu ulogu radio ima u našim životima  – uz radio se budimo, vozimo do posla i obično nastavljamo da ga slušamo u kancelariji ili u prostoru u kome radimo. Dakle, najproduktivniji deo dana, kada nam je mozak u najvećem naponu, provodimo uz radio. Znajući sve to, svi važni brendovi su shvatili da je biti prisutan na radiju od krucijalne važnosti za njihov opstanak na tržištu“ – izjavila je predsednica RAB Srbija i na kraju poručila:  – „Rast radijske industrije kod nas, biće moguć sve dok na umu budemo imali naš čuveni slogan – Radio je prijatelj. O tome treba misliti i sada, kada nam u Srbiji sledi digitalizacija radija, što će biti novi i veliki izazov za sve nas.“

RAB Srbija je povodom obeležavanja 13. februara Svetskog dana radija, za sve svoje članica pripremila džingl koji će danas biti puštan na talasima 129 radio-stanica.

 

Svetski dan radija obeležava se danas jer je 1946. godine osnovan Radio Ujedinjenih nacija, a 2013. godine Generalna skupština UN formalno je usvojila UNESCO-vo proglašenje Svetskog dana radija.

Ostavite odgovor