Danas je Svetski dan radija!

Svetski dan radija - logo

Širom planete 13. februar je poznat kao Svetski dan radija. Unesko je ovaj datum utvrdio 2011. godine, kao sećanje na 1946. godinu, kada je prvi put emitovan program Radija UN.

Cilj obeležavanja je promovisanje mogućnosti radija, medija koji dopire do najširih slojeva stanovnišva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama.

Radio je još uvek najdinamičniji, najbrži i najinteraktivniji medij koji postoji, koji se adaptira promenama u XXI veku i nudi nove načine interakcije i uključivanja. U savremenom digitalnom svetu, on ostaje najdostupniji medij, koji može da se sluša u najudaljenijim uglovima planete. Za Unesko, Svetski dan radija je svojevrsno priznanje koristi koju radio donosi čovečanstvu već više od stotinu godina.

Od 18. januara 2016. godine aktivan je veb sajt www.worldradioday.org, kao deo globalne akcije na predstavljanju uloge koju radio ima u vanrednim i kriznim situacijama, a Unesko će 13. februara emitovati specijalan program „Uživo na Svetski dan radija“.

Ostavite odgovor