KAKO JE PROTEKLA TURISTIČKA SEZONA U BELOJ CRKVI?

Letnja turistička sezona u Beloj Crkvi, tradicionalno počinje Belocrkvanskim karnevalom, koji se uvek održava poslednje sedmice juna meseca. Karneval u Beloj Crkvi je karneval sa najdužom tradicijom u Srbiji. Po podacima lokalnih hroničara istorija seže do 1828 godine, a nastao je po ugledu na čuveni karneval u Kelnu. Prvobitni karnevali u Beloj Crkvi održavali su se u zimskim mesecima kao fašing karnevali. Tokom vremena karneval se menjao, razvijao, prešao u letnji period, menjao je ime, ali ono što je od početka do danas specifičnost, jesu alegorijska kolica, odnosno pokretne instalacije-eksponati.

Iako je jun, a naročito jul mesec bio loš što se tiče vremensih prilika, zahvaljujući izuzetnom vremenu tokom avgusta meseca, sezona na Belocrkvanskim jezerima je ipak uspešno završena. Broj gostiju i noćenja, odonosno uplata boravišne takse je na istom nivou kao i prošle godine koja je po mnogo čemu bila rekordna u proteklih nekoliko godina. Najbrojniji gosti su iz okruženja i većih gradova Srbije kao i gosti iz susedne Rumunije, koji čine značajan udeo u broju gostiju. Sem kupanja na Belocrkavnskim jezerima i zabavnih sadržaja, njima je najinteresantnija gastronomija, odnosno riblji specijaliteti. Rado su viđeni gosti u ribarskom naselju Stara Palanka na Dunavu, gde postoji i najveći broj ribljih restorana.

Dunav Stara Palanka

Turistička ponuda opštine Bela Crkva već par godina unazad upotpunjena je manifestacijom „Leto u parku“. Ove godine, Gradski park postao je omiljeno mesto okupljanja turista i belocrkvana u večernjim satima, gde su uživali u nizu različitih edukativnih, zabavih i muzičkih sadržaja.

Što se tiče smeštajnog kapaciteta, on je raznovrstan – od vila i apratmana na Gradskom jezeru, čak tri auto kampa do smeštaja u domaćoj radinosti. Domaći gosti se sve više odlučuju za korišćenje vaučera Republike Srbije (Ministarstva trgovine, turuzma i telekomunukacija) za subvencionisani smeštaj.

Kroz teritoriju opštine Bela Crkva prolaze čak dve međunarodne biciklističe rute, Eurovelo 6 (Atlantik – Crno more) i Eurovelo 13 (linijom „Gvozdene zavese“), te su neizostavni turisti biciklisti iz zapadne Evrope. Lokalna samouprava opštine Bela Crkva je u poslednjih godina izgradila prvu deonicu biciklističke staze (Bela Crkva – Vračev Gaj), a u planu je i njen produžetak – završetak u Staroj Palanci na Dunavu, iz koje saobraća i redovni skelski putnički saobraćaj (skela Ram – Stara Palanka).

Turistička organizacija opštine Bela Crkva će u narednom periodu svoje aktivnosti prvenstveno usmeriti na promociji bogate turističke ponude „Vojvođanske Venecije“ kako nazivaju Belu Crkvu. Slede nastupi na sajmu „Lorist“ u Novom Sadu, na sajmu u Kragujevcu i naravno, najznačajnijem, međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Disclaimer Footer Bela Crkva

Ostavite odgovor