Izložba slika „Horizonti“ Snežane Crnoglavac u Muzeju u Beloj Crkvi

snezana-crnoglavac-horizonti-bela-crkva

U subotu, 10. marta u Muzeju u Beloj Crkvi otvorena je izložba slika umetnice Snežane Crnoglavac. Umetnica se belocrkvanskoj publici predstavila slikama panoramskog formata, rađenim kombinovanom tehnikom na pocinkovanom limu.

Snežana Crnoglavac, diplomirala je na Fakultetu Primenjenih Umetnosti u Beogradu 2012 godine. Master studije završila je 2013. godine u klasi prof. Miroljuba Stamenkovića na odseku primenjeno vajarstvo. Član je ULUPUDS-a i osnivač i predsednik Udruženja mladih stvaralaca „IJSU“ iz Vrnjačke Banje. Pored vajarstva i slikarstva, bavi se i primenjenom umetnošću. Živi i stvara u Beogradu.

„Horizont, nepregledno prostranstvo i pejzaž uopšte su česte teme i motivi u slikarstvu, kada je za originalnost i jednistvenu prepoznatljivost rukopisa jednog autora potrebno dosta rada u traženju individualnosti. Savremena umetnička produkcija dopušta rad na najrazličitijim medijima, a sve u cilju postizanja najefektnijeg izraza. Tehnički gledano, slike Snežane Crnoglavac su izvedene u kombinovanoj tehnici na pocinkovanom limu, u panoramskom formatu. Sve tri tehničke karakteristike zajedno postižu efekat za kojim autorka traga. Kombinovana tehnika slikanja koja podrazumeva i intervencije grebanjem, dodavanjem slojeva radi postizanja reljefnosti, a ukombinovana sa podlogom u reflektujućem pocinkovanom limu, čini kompoziciju horizontalne mirenosti dramatičnom. Horizont je kompoziciono gledano, u osnovi najčešće smirena forma, čiju melanholičnost Snežana remeti postavljanjem vertikala, a najčešće rastinjem, banderama i drugim industrijskim elementima.“ – istakao je Igor Vokoun, istoričar umetnosti i kustos Muzeja u Beloj Crkvi.

Ostavite odgovor