Dvadeseti „Dani duhovne muzike“ u Pančevu

dani duhovne muzike pancevo

Prvu nedelju novembra u Pančevu obeležili su „Pančevački dani duhovne muzike“, koji se već dvadeset godina održavaju u gradu na Tamišu, u organizaciji Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva.

Od 3. do 5. novembra na tri lokacije – u Svetosavskom domu, Preobraženskom hramu i Svetouspenskom hramu – održana je ova manifestacija na kojoj je 12 horova nastupilo.

Na otvaranju manifestacije, u prisustvu mnogobrojnih gostiju i sveštenstva, govorili su umetnička direktorka festivala mr Vera Carina, gradonačelnik Saša Pavlov, kao i akademik i dugogodišnji dirigent PSCPD-a Dimitrije Stefanović.

„Ako prilikom pevanja razumete crkvenoslovenski tekst, što nije lako, ali je moguæć, otvara vam se put ka ličnoj i zajedničkoj molitvi“ – istakao je Dimitrije Stefanović.

U okviru festivala održan je i okrugli sto „Značaj duhovne poezije i horskog pevanja za decu i inkluzivne horove”.

Tokom dve večeri na festivalu su učestvovali hor Saborne crkve u Novom Sadu „Sv. Georgije“ (dirigent: Bogdan Ðaković), hor „Obrenovačke devojke“ COTK TENT iz Obrenovca (dirigent: Violeta Nenadić), hor Crkve Sv. Spiridona Čudotvorca iz Trsta (dirigent: Ana Kaira), Dečji hor „Hadži Ruvim“ iz Valjeva (dirigent: Vanja Urošević), Inkluzivni hor „Srce u jabuci“ iz Jabuke (dirigent i rukovodilac: Olgica Ilić Mitevski), Crkveno pevačko društvo – hor „Prepodobni Roman Slatkopojac“ (dirigent: Tatjana Krga), vokalni ansambl „Sion“ iz Sremske Kamenice, mešoviti hor „Prepodobni Rafailo Banatski“ iz Zrenjanina (dirigent: Senka Milisavljević), hor Hrama Svete Petke iz Požarevca (dirigent: Ljiljana Rakić), kao i hor, dečji hor i podmladak Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva.

Pokrovitelji festivala su Grad Pančevo, Preobraženski hram i Svetouspenski hram.

Ostavite odgovor